Συνέπεια της αυξανόμενης αντοχής είναι η έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας των
ασθενών και της θνησιμότητας των νοσηλευμένων ασθενών.
Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει από το 1950 την χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά, περίπου οι μισοί φαρμακοποιοί δίνουν αντιβιοτικά και χωρίς αυτήν. Αν μάλιστα το αντιβιοτικό είναι «παλαιού τύπου», το δίνουν όλοι, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και στα ανθεκτικά βακτήρια.
Ορθός τρόπος χρήσης
-Να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο εφόσον σας τα έχει χορηγήσει ο γιατρός.
-Να τηρείτε τη δοσολογία που έχει συστήσει ο γιατρός.
-Να μην παραλείπετε δόσεις του αντιβιοτικού.
-Να μην το σταματάτε πρόωρα επειδή αισθάνεστε καλύτερα.
-Μην φυλάτε τα αντιβιοτικά που περισσεύουν στο σπίτι για μελλοντική χρήση. Δώστε τα κάπου όπου υπάρχει ανάγκη.
-Αν περάσουν 3 μέρες από την έναρξη της αντιβίωσης και δεν βλέπετε βελτίωση, πρέπει να σας ξαναδεί ο γιατρός σας.
-Μην συστήνετε στους άλλους τα αντιβιοτικά που συνέστησε σε εσάς ο γιατρός σας.
Πότε ΔΕΝ είναι απαραίτητα
-Αν έχετε πονόλαιμο, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό. Λιγότερο από το 5% των ενηλίκων και λιγότερο από το 15% των παιδιών με φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα, έχει στρεπτόκοκκο και συνεπώς χρειάζεται αντιβιοτικό. Η διάγνωση γίνεται με μια απλή εξέταση του λαιμού, το streptest, που δίνει την απάντηση σε 5 λεπτά.
-Αν έχετε συνάχι, αίσθημα κόπωσης, πόνο στα κόκαλα και πυρετό, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, καθώς πρόκειται για συμπτώματα κρυολογήματος, που οφείλεται σε ιούς, τους οποίους δεν πιάνουν τα αντιβιοτικά.
-Αν έχετε βρογχίτιδα, συνήθως δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε ιό. Αυτό όμως θα το επιβεβαιώσει ο γιατρός που θα σας εξετάσει.
-Αν έχετε πόνο στο αυτί, συνήθως δεν απαιτείται αντιβιοτικό. Αν πρόκειται για πολύ μικρό παιδί, πρέπει να το εξετάσει ο γιατρός, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό.
-Αν έχετε διάρροια, δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, καθώς τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ιούς.
http://www.onmed.gr/