Έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12%.
Ένα μεγάλο αυγό έχει 6 γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, λουτείνης και ζεαξανθίνης, καθώς και βιταμίνες Ε, D και Α.
Ο ερευνητής Dominik Alexander, του EpidStat Institute, στο Μίσιγκαν, δήλωσε
ότι τα αυγά έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικά, που έχει φανεί πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε επισκόπηση και μετα-ανάλυση ερευνών από το 1982 έως το 2015.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι δεν υπήρξε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αυγού και της στεφανιαίας νόσου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης αυγών και της στεφανιαίας νόσου σε 2.76.000 συμμετέχοντες και του εγκεφαλικού επεισοδίου σε 3.08.000 συμμετέχοντες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition.
Πηγές: Journal of the American College of Nutrition.