Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Κόκκινο κρασί: Σε ποια ποσότητα ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα

Κόκκινο κρασί: Σε ποια ποσότητα ενισχύει τη γυναικεία γονιμότηταΜπορεί το αλκοόλ να απαγορεύεται διά ροπάλου στην εγκυμοσύνη, φαίνεται όμως ότι έχει θετικές επιδράσεις για τη γυναικεία γονιμότητα όταν καταναλώνεται πριν τη σύλληψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
 Βέβαια, τα οφέλη προκύπτουν συγκεκριμένα από το κόκκινο κρασί και όχι από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και μάλιστα όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την εβδομάδα συνδέεται με βελτίωση της γυναικείας γονιμότητας.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αυτή η ευεργετική επίδραση προκύπτει από τη ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρασί, στο κακάο και στα μύρτιλα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 135 γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι οποίες διατηρούσαν ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφαν αναλυτικά πόσο αλκοόλ έπιναν σε μηνιαία βάση. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν τακτικά υπερήχους σε καθεμιά από τις γυναίκες ώστε να καταγράφουν πόσα υγιή ωάρια διαθέτουν.
Ασχέτως της ηλικίας τους και άλλων σημαντικών παραγόντων, οι γυναίκες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού, περίπου ένα ποτήρι την εβδομάδα, φάνηκε να διαθέτουν περισσότερα υγιή ωάρια στις ωοθήκες τους σε σύγκριση με όσες γυναίκες απείχαν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει κάποια σαφή σχέση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα στο κόκκινο κρασί και τη γυναικεία γονιμότητα, τα νέα ευρήματα χαρακτηρίζονται ως «ενδιαφέροντα» και αναμένεται να διερευνηθούν περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες.
 http://www.onmed.gr/y