Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης: επιχειρησιακή άσκηση ετοιμότητας στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς και σεισμού «Μνημοσύνη».

 Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η επιχειρησιακή άσκηση ετοιμότητας, Σεισμού - Φωτιάς «Μνημοσύνη» που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας Κατερίνης, της Αστυνομίας, του Στρατού, του ΕΚΑΒ και των εργαζομένων του  νοσοκομείου υπό την αιγίδα του ΕΚΕΠΥ καθώς και εκπαυδευτικών και καταρτιζομένων του ΔΕΙΚ Γενικής Νοσηλείας του ΓΝΚατερίνης.Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο διοικητής  του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής του ΕΚΕΠΥ κ. Μίχος.

Επρόκειτο για μια άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς. Το σενάριο προέβλεπε εκκένωση της χειρουργικής κλινικής και συνέχεια  αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο υπόγειο. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική πέντε άτομα από διάφορα σημεία του κτιρίου με διαφορετικούς τρόπους. Το ΕΚΑΒ κλήθηκε για την μεταφορά ατόμων που απεγκλώβισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου μετέφερε με ασφάλεια τους ασθενείς από τον τρίτο όροφο στις σκηνές που στήθηκαν από το στρατό στον αύλειο χώρο.
Όπως είπε ο διοικητής  του νοσοκομείου  Ανέστης Μυστρίδης, στόχος ήταν η διατήρηση της ετοιμότητας σε υψηλό επίπεδο και δοκιμάστηκαν τα επιχειρησιακά  σχέδια εκτάκτων αναγκών, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και επαληθεύτηκε ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Μυστρίδης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση που με κατανόηση υπευθυνότητα και προθυμία συνεργάστηκαν για την εκπόνηση της άσκησης καθώς και τη νοσηλευτική σχολή του νοσοκομείου , τις προϊσταμένες των τμημάτων  του νοσοκομείου και τους φορείς που συμμετείχαν.
Στις τρεις πρώτες πανελλαδικά από πλευράς ετοιμότητας η άσκηση
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν ο  διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου  και ο συντονιστής κ. Μιχος από τον τρόπο εκτέλεσης της άσκησης. Μάλιστα όπως είπαν στο σύνολο των 47 ασκήσεων που έχουν γίνει και έχουν παρακολουθήσει, κατατάσσεται στις τρεις πρώτες από πλευράς εκτέλεσης και ετοιμότητας.
Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ Παπαευσταθίου συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση και πρόσθεσε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπήρξε συμμετοχή και μάλιστα σε μεγάλο  βαθμό. «Ο στόχος των ασκήσεων είναι να μπούμε στη  φιλοσοφία της  διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε πράγματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες μας, να συνεργαστούμε με φορείς που δεν έχουμε καθημερινή επαφή».
Ο διοικητής της Π.Υ  κ. Φαλάρας  από την πλευρά του συνεχάρη  όσους συμμετείχαν στην άσκηση και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι ότι σε μια πραγματική κατάσταση δεν υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα. Τέτοιες ασκήσεις βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών. «Θα είμαστε μόνοι μας και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.