Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να ζουν περισσότερο








Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη ζουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις 28 Μαΐου στο Heart Failure 2018 και στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι ενήλικες πρέπει να διατηρούν τη μυϊκή μάζα τους για να έχουν τη βέλτιστη υγεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι χάνουν τη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν και δεν καταναλώνουν πρωτεϊνική διατροφή για να βοηθήσουν την ανάπτυξη μυών. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι ηλικιωμένοι συνήθως καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη από ό, τι οι νεότεροι ενήλικες παρά τις μελέτες στο γενικό πληθυσμό που δείχνουν ότι πρέπει να τρώνε περισσότερο.
Λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της χαμηλής έναντι υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου ένας στους δέκα 70-χρονους έχει καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου η καρδιά δεν αντλεί αίμα γύρω από το σώμα, όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα δεν παράγει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στο σώμα για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά.
Η μελέτη BIOSTAT-CHF η οποία διεξήχθη σε 11 χώρες της Ευρώπης διερεύνησε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης πρωτεΐνης και επιβίωσης σε 2.281 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μέση ηλικία των ασθενών στην ανάλυση αυτή ήταν τα 68 έτη και το 27% ήταν γυναίκες. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών υπολογίστηκε από το ουρικό οξύ στην εξέταση ούρων, την κρεατινίνη ούρων και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο τύπο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης που κατανάλωσαν και στη συνέχεια αξιολογήθηκε η συσχέτιση με τη θνησιμότητα.
Η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν 53 γραμμάρια την ημέρα, κυμαινόμενη από 40 γραμμάρια στο χαμηλότερο τεταρτημόριο έως 70 γραμμάρια στο υψηλότερο. Στο τέλος της μέσης περιόδου παρακολούθησης των 21 μηνών, το 31% των ασθενών στο κατώτερο τεταρτημόριο της πρόσληψης πρωτεΐνης (40 γραμμάρια ή λιγότερο ημερησίως) είχε πεθάνει σε σύγκριση με το 18% των ασθενών στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης πρωτεΐνης (70 γραμμάρια ή περισσότερο ανά ημέρα).
Μετά την ρύθμιση για πολλαπλούς συγχυτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της νεφρικής λειτουργίας, οι ασθενείς στο κατώτερο τεταρτημόριο πρόσληψης πρωτεΐνης είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όσους βρίσκονται στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης πρωτεΐνης.
Ο συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Groningen της Ολλανδίας, Koen Streng ανέφερε: «Παρατηρήσαμε ότι σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η υψηλότερη πρωτεϊνική πρόσληψη συνδέεται ανεξάρτητα με την καλύτερη επιβίωση. Η μελέτη δεν εξέτασε τις αιτίες γι αυτήν την σύνδεση, αλλά είναι πιθανό ότι η διαιτητική πρωτεΐνη χτίζει μυϊκή μάζα η οποία είναι ευεργετική για την υγεία σε αυτούς τους ασθενείς». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τον προσδιορισμό της συνιστώμενης ποσότητας καθημερινής πρόσληψης πρωτεϊνών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

ΝΟΟΖ