Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές να αποφεύγετε και γιατί;



Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα δηλητηριάσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση χαλασμένων τροφών.

Η πιο συχνή αιτία είναι οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αλλοιώνουν πιο εύκολα και γρήγορα τις τροφές που μένουν εκτεθειμένες εκτός ψυγείου, ή εκείνες που έχουν αποψυχθεί και ξαναψύχονται.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μεταξύ των πιο διαδεομένων παθογόνων, οι περισσότεροι θάνατοι κάθε καλοκαίρι σημειώνονται από σαλμονέλα,
τοξόπλασμα και λιστέρια.
Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές, για πιθανή δηλητηρίαση ή άλλες σοβαρές ασθένειες:
Ντρέσινγκ για σαλάτες


 Το ντρέσινγκ για σαλάτες που παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ωμά αυγά είναι ύποπτες και θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Από την άλλη οι σάλτσες (ντρέσινγκ) που αγοράζετε από τα καταστήματα και οι οποίες είναι εμφιαλωμένες είναι πολύ ασφαλείς, επειδή είναι παστεριωμένες. Οι σπιτικές σάλτσες είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέχετε.
Πράσινες σαλάτες

 Εκτός από το ντρέσινγκ, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται και για τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι κλπ. Πολλές φορές τα λαχανικά αυτά δεν πλένονται επαρκώς με άφθονο νερό και ακόμα χειρότερα, κόβονται για να μπουν στο πιάτο σας στο ίδιο ξύλο κοπής με το κρέας.
Οστρακοειδή


 Τα ωμά οστρακοειδή είναι μία από τις πιο… καλοκαιρινές λιχουδιές που υπάρχουν. Αλλά εμπεριέχουν και τον κίνδυνο βακτηρίων όπως τα Vibrio parahaemolyticus και Vibrio vulnificus, τα οποία προκαλούν διάρροια, έμετο και κοιλιακό πόνο σε υγιείς ανθρώπους. Για τα άτομα με ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο, διαταραχές του στομάχου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Vibrio vulnificus είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια.
Σπιτικό παγωτό


 Πολλοί συνηθίζουν να φτιάχνουν το δικό τους παγωτό στο σπίτι. Όταν αυτό γίνεται με την παραδοσιακή συνταγή όπου περιέχει και ωμό αυγό, υπάρχει ο κίνδυνος της σαλμονέλας. Από την άλλη τα παγωτά του εμπορίου είναι κατά κανόνα πιο ασφαλή, αλλά μπορεί και εκείνα να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση αφορά παγωτά που έχουν αποψυχθεί και ξαναψυχθεί.

 http://www.healthreport.gr/